1. BG CUP 2007

Diese Seite gibt es leider nur auf Bulgarisch

 • Статия на Дойче Велe
  Първи футболен турнир на български студенти зад граница

  На 30. юни се проведе първият футболен турнир на български студенти в Германия. Под мотото “Спортът сплотява” на стадион в Бон се събраха над сто участници в турнира, помощници и зрители.

  Футболният турнир на българските студенти бе открит със срещи от двете предверителни групи. “Хъшовете” от Берлин си премериха силите с отбора “България Юнайтед” от Саарбрюкен, а на съседното игрище – студентите от Щутгарт играха срещу тези от Ерланген-Нюрнберг. Останалите отбори, в пъстри екипи, бяха заели места на трибуната и чакаха реда си. Доминираха цветовете на българския трикольор. Отначало футболистите оглеждаха предпазливо съперниците си и се опитваха да преценят, кои ще са фаворитите. А очакванията за представянето на турнира бяха различни:
  „Дойдохме да се забавляваме преди всичко, и да вземем купата естествено… Да стигнем четвърт-финалите, не повече… Да се представим достойно, да изпитаме удоволствие от играта и да имаме един хубав ден, в който може би ще се запознаем и с други момчета, които учат в Германия и също така са любители футболисти… Очакванията са повече за партито по-късно… Няма да бъда честен, ако кажа, че дойдохме с очаквания за победа, но всеки един от нас дълбоко в себе си е мечтал за победа”, бяха мненията на някои от участниците.

  Двубоите в предварителните групи бяха дълги и изморителни. Настроението на играчите и времето обаче останаха изключително ведри. Студентите постепенно се опознаха и така съперниците се превърнаха в поддръжници и дори приятели. Много играчи оцениха доброто ниво на участващите отбори.

  “Това е един чудесен повод не само да си видим спортните качества, но и да се опознаем”, каза Камен Попов от отбора “Българска роза” от Вюрцбург.
  Повечето отбори споделяха подобна спортсменска нагласа. Въпреки това, победителят е само един. Ето защо четвърт финалите, на които важеше принципът на директното отстраняване, бяхо особено разгорещени, но и равностойни.

  В три от четирите мача полуфиналистите станаха ясни едва след дузпи. Радостта и разочарованието бяха големи. Но въпреки това не остана време за емоции. Турнирът трябваше да продължи, за да могат играчите да стигнат навреме за специално организираното парти по-късно. Ето защо футболисти и фенове събраха отново сили – за полуфинала.

  Малко преди финала реферът Зала Чеко, който има десет годишен опит, обобщи впечатленията си от турнира. Според него на състезания, които продължават цял ден, винаги има груба игра и недоволни, защото нервите са опънати и играчите се изморяват. Но като цяло играта е била честна, имало е сравнително малко наказания. А и отборите са се разбирали добре помежду си.

  За нивото на турнира реферът Чеко казва:

  “В началото нивото на отборите не беше много високо. От осемте отбора във всяка от предварителните групи имаше два-три отбора, които играха изключително добре. Но на четвърт- и полуфинала нивото се подобри. Финалът ще започне след малко и според мен на него се класираха двата най-силни отбора.”

  Това бяха “ФК Хъшове” от Берлин и “Пирин” от Вормс – отбори с дълга традиция. Отборът от Берлин съществува от седем години и е неразделна част от студентската лига на германската столица. А повечето от играчите на “Пирин” се познават от ученическите си години в Благоевград, където са тренирали и в едноименната футболна школа.

  Всичко това допринесе за един достоен завършек на турнира. И след дузпи победиха участниците от Берлин. “ФК Хъшове” след награждаването:
  “Пирин беше много класен съперник, с много високи футболни достойнства и качества. Те заслужаваха купата толкова, колкото и ние, но съдбата беше на наша страна.”

  Всички отбори се надяват футболният турнир от Бон да се превърне в традиция и заявиха с готовност участието си догодина. Вече има и кандидати за домакинството:
  “Догодина смятаме турнира да е в Карлсруе. Неофициално аз имам желание, но искам да намеря още малко съмишленици и ще го организираме”, каза Христо Отонов, капитан на “БГ Спирит” Карлсруе.

  Автор: Благородна Григорова

 • Статия на вестник Bonner Rundschau

  Статия на вестник Bonner Rundschau (линк)

 • Дойче веле – репортаж, 6. юли 2007

  Дойче веле – репортаж, 6. юли 2007 (линк)

 • Дойче веле – статия и интервю, 22. юли 2007

  Дойче веле – статия и интервю, 22. юли 2007 (линк)

 • Topsport.bg – статия от 4 юли 2007

  Topsport.bg – статия от 4 юли 2007 (линк)

 • Статии на вестник ТЕМА Спорт
 • Участници 1-ви BG CUP 2007
  Група 1 Група 2
  FC Pliska (Bonn) FC Hashove (Berlin)
  FC BG-Colonia (Köln) FC Bulgarien (Dortmund)
  BG Spirit (Karlsruhe) Пирин (Worms)
  Aachen (Aachen) Bulgaria United(Saarbrücken)
  VFB B KISS (Stuttgart) Орлетата (Duisburg)
  Войводите (Münster) BG Heidelberg (Heidelberg)
  Бацова Ма’ала (München) Българска роза (Würzburg)
  ZV Erlangen-Nürnberg (Erlangen-Nürnberg) Бохумските Тигри (Bochum)
 • Подготовка 1-ви BG CUP 2007
  Петък 29.06.2007

  След няколко месеца упорит труд дойде петък 29ти, деня преди турнира. Вече бяхме купили материали, трофеи, направихме план за протичане на турнира. Информирахме отборите, съдиите, помощниците, лекарския екип за точния час.

  В късния следобед посрещнахме 5-6 отбора, които щяха да преспят безплатно в спортната зала на едно училище в Бон. Настанихме ги и се уговорихме с тях за следващия ден. С някои от тях се видяхме по-късно на стадиона. С ФК Плиска направихме там лека тренировка.

  До късно през нощта с Йончо работихме по програмата на мачовете. Някои отбори се бяха записали в последния момент. Трябваше да се направят промени. Който се е занимавал с това знае, че е адски трудно, особено, когато го правиш за първи път. Нощта мина дяволски бързо.

  Събота 30.06.2007

  Сигурно знаете, че лятото в Германия няма нищо общо с лятото в България. Никой не може да е сигурен, че в края на юни времето ще е слънчево и сухо. За наш късмет температурата беше около 20 градуса и беше сухо – оптимално време за футбол.

  В 7:00 ч. искахме по план да бъдем на стадиона. Е, бяхме там в 7:30 ч. След кратък миитинг разпределихме задачите. Построихме палатките на турнирното ръководство и павильона с кейтъринг. Свързахме стерео уредбата и направихме първи проби на звука. През това време се подготвяха сандвичи, кафе, сладкиши и напитки и др. Разопаковахме купите и ги подредихме на масата, опънахме банерите по стадиона. Обсъдихме различни детайли по организацията…

  Неусетно започнаха да пристигат и първите отбори, съдии, медицинския екип.

  Естествено винаги има какво да се свърши в последния момент на едно събитие, което се организира за първи път. Отгоре на всичко имахме и един-два отбора, които се обадиха че ще закъснеят. Затова откриването на първия BG CUP започна с 30 минути закъснение от обявеното.

  Напрежението беше голямо, както при нас, така и при отборите, някои от тях бяха пътували около 700 км, за да участват. С кратка тържествена реч аз, Йончо и Манфред открихме първия футболен турнир за българи в чужбина. Футболистите нямаха търпение да започнат с мачовете.

  Януари, 2007

  Подготовката за турнира вървеше с пълна пара. С Йончо провеждахме разговори с медии, приятели, футболни отбори, евентуални спонсори, разпространявахме информацията, изграждахне уебсайт, профили в StudiVZ (по това време е немския фейсбук). Свързахме се с български дружества, клубове и организации в Германия. Контактувахме БФС, дипломатическото бюро в Бон, агенцията за българи в чужбина и др. Разбира се, всички те се радваха за това което правим и ни подкрепяха морално.

  Естествено първо трябваше да намерим подходящ футболен терен, а и дискотека за партито след това. За това много ни помогна г-н Манфред Хьофт (тогава председател на градския спортен съюз в Бон), а и по-късно на самия турнир той беше един от най-активните. Партито беше лесната част. По това време правихме български партита, I Love BG Party съществуваше от 1,5 години и имахме достатъчно възможности да намерим подходяща дискотека.

  За уебсайта ни се погрижи Тодор Богдев, флаери и плакати направи Катя Алексиева. Организирахме група от помощници, които щяха да се грижат за всеки жаден и гладен по време турнира.

  Накратко за нашия тим:
  организатори и ръководители: Христо Дингозов, Йончо Арсов
  координатори: Manfred Höft, Янко Дингозов
  помощник турнир: Станимир
  уеб: Тодор Богдев
  графика, снимки: Катя
  гастро: Ася, Роси, Димитър, Павел, Дени
  съдии: от футболния съюз в Бон

  Благодарим ви приятели за помощта!

 • Лого и флайер 1-ви BG CUP 2007
   
 • Снимки

  Снимки 1-ви BG CUP 2007

  BG CUP 2007_040

  победителите – FC Hashove

  MINOLTA DIGITAL CAMERA

  пред микрофона на DW

  BG CUP 2007_038

  Pirin (Worms) – вицешампион 

  MINOLTA DIGITAL CAMERA

  между мачовете

  MINOLTA DIGITAL CAMERA